لوگوی سایت مصطفی خوش خلق

نگاهی به کتاب شرحی بر دیالکتیک روی بسکار - عماد افروغ

عماد افروغ از جمله اساتید دانشگاهی بوده است که در عرصه های مختلف اجتماعی به کنشگری پرداخته و در طول سالیان مختلف در نقش هایی مانند استاد دانشگاه، نماینده مجلس، کنشگر اجتماعی، پژوهشگر و نویسنده ایفای نقش و فعالیت داشت. کتاب شرح دیالکتیک روی بسکار یکی از تالیفات عماد افروغ است که شرح و توضیح مبانی و ویژگی های مکتب رئالیسم انتقادی می پردازد.

عماد افروغ در مقدمه کتاب نسبتا کم حجم اما پرمحتوای شرحی در دیالکتیک روی بسکار، توضیح داده است که این کتاب در واقع قرار بوده است تا مقدمه ای بر اثر دیگرش یعنی ترجمه کتاب دیالکتیک و تفاوت نوشته آلن نری باشد و شامل دلمشغولی های مترجم در حوزه فلسفه علوم اجتماعی. اما این مقدمه به دلیل تفصیل یافتن در نهایت به صورت کتابی مستقل با نام شرحی بر دیالکتیک روی بسکار به خوانندگان عرضه شده است.

نویسنده در متن کتاب توضیح می دهد که مکتب رئالیسم انتقادی در مواجهه با رئالیسم تجربی از یک سو و ایده آلیسم استعلایی از سوی دیگر مطرح شده است. رئالیسم انتقادی در مواجهه با رئالیسم تجربی و اثبات گرا با دو تقلیل گرایی مقابله می کند: یکی  تقلیل واقعیت به سطح امور تجربی و قابل مشاهده و دیگری تقلیل علیت به روابط بیرونی، فعلیت یافته و قابل مشاهده.

کتاب شرحی بر دیالکتیک روی بسکار اگرچه کتابی کم حجم اما ازدیدگاه نظری کتابی پربار و پرمحتواست. برخی از سایر موضوعات و مفاهیم مطرح شده در این کتاب به شرح زیر است:

نقد مغالطه معرفت شناسی (تسری نچه در مورد عالم می دانیم به آنچه هست.

نقد مغالطه وجودشناختی مبتنی بر متافیزیک حضور و تقلیل وجود به سطح قابل مشاهده و تجربی.

وجود لایه بندی در طبیعت و بازتاب آن در علم.

تعریف چیستی و ساختار جهان اجتماعی.

چیستی و کارکرد علوم اجتماعی.

این مطلب تکمیل و بروزرسانی خواهد شد …

کتاب شرحی بر دیالکتیک روی بسکار