لوگوی سایت مصطفی خوش خلق

ش مثل شاهنامه – استفاده از پسوند نامه در ترکیب کلمات فارسی

در زبان فارسی از برخی کلمات می توان به عنوان یک الگو برای ساختن کلمات و ترکیبات جدید استفاده کرد. یکی از ترکیبات رایج در زبان فارسی برگرفته از ساختار واژه ای مثل شاهنامه است. در این الگو و روش برای ساخت کلمات و اصطلاحات جدید، از ترکیب کلمات فارسی با پسوند نامه استفاده میشود (اضافه شدن نامه به آخر کلمات). با استفاده از این روش ادیبان و اهالی قلم کلمات و واژه های بسیاری را در زبان فارسی ساخته اند که اکنون در بین مردم فارسی زبان رایج و پرکاربرد است.

به عنوان مثال شاهنامه یک کلمه شاخص در زبان فارسی است (شاهنامه فردوسی) که از ترکیب کلمه شاه + نامه ساخته شده است. ساختار بسیاری از کلمات دیگر هم در زبان فارسی از همین الگو برای ترکیب کلمات پیروی می کند.

مثال هایی برای ترکیب کلمات با نامه (نمونه کاربرد پسوند نامه)

در ادامه نمونه هایی از واژه های فارسی که حاصل ترکیب کلمات با نامه هستند را می نویسیم:

قولنامه، ضمانت نامه، وکالت نامه، درسنامه، زندگی نامه، شهادتنامه، گواهینامه، تقدیرنامه، شکایتنامه، بخشنامه، آیین نامه، شیوه نامه، عهدنامه، تعهدنامه، روزنامه، ویژه نامه، فصلنامه، ماهنامه، گاهنامه، سالنامه، سفرنامه، گذرنامه، معافیت نامه، موافقت نامه، تفاهم نامه، اساسنامه، اعتبارنامه، ترازنامه، دانشنامه، واژه نامه، فرهنگ نامه، مرامنامه، فتوت نامه، وقف نامه، وصیت نامه، شناسنامه، زیارتنامه، بارنامه، پایان نامه، بیمه نامه، پرسشنامه، نمایشنامه، فیلمنامه، اجاره نامه، دعوتنامه، …

همچنین برخی از کلماتی که از ترکیب با پسوند نامه ساخته شده اند جزو اعلام و نام های خاص در زبان فارسی هستند. اغلب این اعلام و اسامی خاص، نام کتاب هایی مشهور در زبان و ادبیات فارسی هستند. کتابهایی مانند: شاهنامه فردسی، الهی نامه عطار، مصیبت نامه عطار، الهی نامه عطار، اسرارنامه عطار، مناجات نامه خواجه عبدالله انصاری، …

حاشیه نویسی

شاهنامه فردوسی یک کتاب مرجع در ادبیات فارسی و شامل گنجینه ای از واژگان فارسی است. شاهنامه فردوسی حاوی بسیاری از کلمات و واژگان است که همچون خود شاهنامه فردوسی در هنر و ادبیات، الگو و الهام بخش ساخت واژه های جدید در زبان فارسی شده اند.

شین مثل شاهنامه